X
Back to the top

Farqin Azad

Jînenîgarî

Farqîn di sala 1965 an de li bajarê Amedê li navçeya Farqînê li gundê Pîrexala ji diya xwe bûye. Hê yeksalî ye mala wan ji gund bardike diçe navçeya Farqînê.
Şahî û çalakiyên çandî yên Farqînê bandorek mezin li ser hunermend Farqîn jî dike.

KERTE JIYANA FARQÎN

Farqîn di sala 1965 an de li bajarê Amedê li navçeya Farqînê li gundê Pîrexala ji diya xwe bûye. Hê yeksalî ye mala wan ji gund bardike diçe navçeya Farqînê.
Şahî û çalakiyên çandî yên Farqînê bandorek mezin li ser hunermend Farqîn jî dike. Hozan Şiyar bandorek mezin li Farqîn dike ku Farqîn stranên kurdî bibêje.
Malbata Farqîn ji ber faşÎzma dozdehê îlonê neçar dimÎne û diçe metropolên tirkan. Farqîn yazdeh salÎ ye. Lê ji ber rewşa aborê di hinek karan de dixebite. Di sala 1989 an de bi çend hevalan re ‘’KOMA SERDILAN ‘’ didamezrînin. Karê muzîkê didomîne. Di sala 1991’ ê de qedexeya li ser muzîka kurdî radibe. Farqîn kaseta xwe ya bi navê ‘’ Zimanê Kurdî Zimanê Me Ye ‘’ derdixe. Di sala 1991’ ê de Li Stenbolê navenda Çanda Mezopotamya vedibe. Farqîn din av xebatên N:Ç: M ê de cî digire. Di sala 1992 an de ji berk u dikeve kar. Mala xwe dibe Amedê. Di sala 1993 an de bi vebÛna N.Ç.M. ya Amedê re dixebite. Paşê dikeve nava KOMA AZAD wek hunermend stranên xwe dibêje.koma Azad wek behrem kaseta xwe ya yekemîn bi navê ‘ŞEMAL ‘’ derdixe. Piştî ku N.Ç.M ya Amedê di sala 1995 an de ji alî desthilatdaran ve tê girtin. Koma Azad diçe Stenbolê. Li Navenda Çanda Mezopotamya ya Stenbolê xebatên komê didomin. Li gelek bajarên Ewreûpa beşdarê bername û konseran dibe. Koma Azad di sala 2001 ê de kaseta xwe ya bi navê ‘’ Bihuşta Min’’ derdixe. Di sala 2003 an de li bajarê Amedê ‘’Navenda Çand û Hunerê ya Dîcle û Ferat’’ vedibe. Koma Azad derbasî Amedê dibe. Di sala 2004 an de kaseta xwe ya bi navê ‘’ Şar ‘’ derdixe. Farqîn di sê kasetên ‘’ ŞAHİYA STRANAN’’ de wek hunermend cî digire. Hunermend Farqîn di sala 2008 an de bi tenê kaseta xwe ya duyemîn ya bi navê’’ ROJ WÊ BÊ ‘’ u di sala 20015 da albuma XWE YA sêyemin bı nawê ’’DERÎ ‘’ derdixe.
Hunermend Farqîn hunermendên hêja û nemir wek koma berxwedan, dengbejên radyoya rewanê,  şaqiro , Hozan Şîyar, Tehsîn Taha, Meyrem Xan, Eyşe Şan,Mihemed Şêxo û Mihemed Arifê Cîzîrî ş. Delila ş.Sefqan ş.Serhat ş.Çîya,ş.mizgin,ş.ali temel. jı xwera mînak digire. Niha jî di nav xebatên ‘’ KOMELEYA ÇAND Û HUNERA AHMET KAYA YA PARIS Ê’’ de xebatên xwe didomîne……

FARQÎN AZAD

1965 yılında,Diyarbakır’a bağlı farqin (Silvan) (meyafarqîn) ilçesinin, Pirexala köyünde dünyaya geldi. Henüz 1 yaşındayken,Silvan merkezine yerleştiler. Farqin (Silvan), onun için bir dönüm noktasıydı.farqin( Silvan)’ın büyüleyici kültürel zenginliği, sanat hayatının bugüne gelmesinde büyük etkisi olduğu kaçınılmazdır. Şarkılara, öykülere konu olan zembilfıroş ile xatun’un aşk hikayesinin yaşandığı, M.Ö.70’li yıllara dayanan tarihsel geçmişi ve bu kalıntıları hâla içinde barındıran, Mezopotamya’nın tarihi ve kültür beşiği, çeşitli uygarlıklara yurtluk yapmış, ”Mervani Devleti’nin’’ başkenti idi. Farqin ( Silvan)’daki yoğun kültürel ve sanatsal aktiviteler, sanatçıyı etkisi altına almış ve onun müzikle ilişkilenmesini sağlamıştı. Kürt sanatçısı Hozan Şiyar’ın; Farqin’in kürtçe eserler okumasına büyük etkileri olmuştur. 11 yaşındayken,1980 ihtilali ile birlikte ailesi metropole göç etmek zorunda kaldı. Ekonomik sorunlardan dolayı belirli işlerde çalışan Farqin,1989 yılında tanıştığı birkaç üniversite öğrencisiyle birlikte, ”KOMA SERDİLAN” adlı bir müzik grubu oluşturdu ve amatör olarak müzik çalışmalarına devam ederken, 1990 yılında kürtçe albümlerinin serbest olması ile artık müziği profesyonel düşünen Farqin, ”ZİMANÊ KURDÎ ZİMANÊ MEYE’‘ adlı bir albüm çıkardı. Kürt kültürünün kurumlaşmasıyla beraber, 1991 de İstanbul’da açılan, Mezopotamya Kültür Merkezinde(MKM) çalışmalarına devam etti. 1992 yılında işe girme nedeniyle ailesi ile Diyarbakır’a göç etti. Bir yıl sonra,Diyarbakır’da açılan MKM’ye geçti, önceden tanıdığı Koma Azad adlı müzik grubunda solist olarak yer aldı.
Koma Azad, Farqin’in sanata bakış açısını daha çok genişletmiş,Kürtlerin sosyal, siyasal,kültürel yapısını ve Kürt müziğini daha yakından tanımasını sağlamış.
Otantik bir ses yapısı olan ve bu yörenin özüyle yaşayan Farqin, unutulmaya yüz tutmuş yöresel şarkıları,tekrar gün yüzüne çıkarmada profesyonelliğini gösterip,birçok derlemeler yapmış ve Koma Azad’ın ilk meyvesini 1993’te ”ŞEMAL’‘ adlı albümle vermiştir. 1995-1996 yılları arasında, Diyarbakır MKM’nin malum nedenlerle kapanmasının ardından Koma Azad, İstanbul’a geçmek zorunda kalmış.
Burada grubun dağılmasını engelleyen Farqin, İstanbul MKM de çalışmalara devam etmiş.Giderek kendi öz dinamiklerine dayanmaya başlayan Koma Azad, kendi kabına sığmayıp artık dışarı taşmış. Doğu-Batı Avrupa ya kadar konserler verip, Kürt müziğini kendi özgünlüğüyle kitlelere ulaştırmayı başardı. 2001 yılında ise,”BİHUŞTAMİN’‘ adlı yepyeni bir albümle dinleyicileri ile buluşan Koma Azad, 2002 de Diyarbakır’da yeni açılan Dicle Fırat Kültür Sanat Merkezine geçiş yaptı. Burada çalışmalarına devam eden Koma Azad, 2004 yılında kendi ürünleriyle oluşturduğu ”ŞAR” adlı albümle kendi gerçekliğini yakaladı.
Bu albümlerin yanı sıra ”ŞAHÎYA STRANA’nın” her üç albümü ve KOM Müziğin çıkarmış olduğu ”ERİVAN” albümlerinde bir çok derleme ve solist olarak yer alan Farqin 2004 yerel seçimlerinde Diyarbakır Sur Belediyesi’ne meclis üyesi olarak seçildi. Burada kurulan Sur Belediyesi Spor Kulübünün kuruluşunda yer aldı ve külüp başakanlığını yaptı. 20 yıllık sanat süreci sonrası ve bu kimlikle insanların kalbinde yer edinen Farqin’in ”solo” olarak 2008 de ROJ WÊ BÊ adlı albümünü 2015 te de DERÎ adlı albümünü cıkardı.
Genelde klasik Kürt müziği ve dengbêjlerini dinleyen Farqin kürt müziğine yıllarca emek vermış ve bu uğurda bedel vermış ş.serhat,ş.ali temel,ş.mizgin,ş.sefqan,ş.delila,koma berxwedan,erivan dengbejleri, Tahsin Taha, Meryem Xan,ozan şiyar, Eyşe Şan, Mihemed Şexo, Arif Cizrawi ,şaqiro ve benzeri sanatçıları örnek almıştır.
halan Paris Ahmet Kaya Kültür Sanat Merkezinde kültür sanat çalışmalarını sürdürmektedir…